Spune-mi despre tine

Spune-mi despre tine, suflet visător…

…care ţi-e himera ce te bântuie şi îţi sapă caverne şi te secătuieşte de vlagă, te sleieşte de dorul paradisului pierdut, ce dorinţă ţi-ai pune dacă ai şti că mâine nu ţi-ar mai fi zi de viaţă, dacă ultima ta zi ar fi azi şi toată viaţa ţi-ar trece prin faţa ochilor şi s-ar perinda prin dreptul tău amintirea tuturor ce ţi-au fost trăire şi te-ai întreba de îţi a fost folos surghiunul de tine însuţi în acel turn, acel turn din din piatră de stâncă.

Avea o scară în spirală care părea că urcă spre cer, părea că nu i se termină treptele decât mult prea târziu, iar când ajungi acolo, la capăt, capătul scărilor, deja eşti obosit  de tot ce aveai cu tine,şi multe trepte au fost, şi a trebuit să le urci pe toate, rând pe rând până să ajungi în vârful turnului tău, ca de acolo să poţi privi în zarea păcii din suflet şi a împăcării tale cu tine însuţi şi cu solitudinea care te aşteptase în tot acest răstimp pândindu-te să te întorci, pentru că te lăsase să crezi că poţi evada în lume, dar ştia că tot spre ea ţi se vor întoarce, într-un sfârşit, paşii, încât dacă pentru o clipă ţi s-ar mai răzgândi gândul înspre înapoi, să faci drumul spre întoarcere, ai realiza că este zadarnic; de acolo ai plecat, urcând treaptă cu treaptă, prima treaptă pe care ai atins-o a fost mai greu de trăit, şi ştiai că odată ce ai făcut-o, nu mai e drum de întoarcere, terminaseşi pietricelele nerătăcirii pe care le presărai, le pierduseşi la o răscruce sau le îngropasei la umbra unei crengi fragile din pădurile ce-ar fi putut să fie…

De jurîmprejurul turnului de piatră tăcută de stâncă e marea, nu are ţărm, a avut odată unul prea îndepărtat cu urme ale unor paşi şi nu a ştiut a le recunoaşte în nisip, erau urme abia ghicite, atât amar de timp şi atât de mult în trecut, ca şi amintirea unei poveşti trăite odată.

E un turn din piatră de amurg de vise. Erau multe trepte până la visuri.

Şi închis înlăuntrul turnului îţi tot spuseseşi nu  mă mai mişcă nimic, nu mă mai are, sunt de neclintit, nimic nu mă poate mişc,nimic nu mă poate atinge,sunt la adăpost de tot ce poate veni spre mine pentru că am ziduri de  apărare de jur-împrejurul meu, nu las pe nimeni să mă pătrundă, să îmi mai pătrundă în suflet fără ca eu să vreau, in viaţa mea nu va mai intra cineva vreodată. Nimeni. niciodată, nimic.

O văd în zare, îţi spuneai, pe drumul spre mine, stau pe cea mai îndepărtată stâncă a mea de dur de granit şi vădpas şovăielnic, făcut temător; îi intuiesc teama, teama de a mă opune trăirii unor paşi făcuţi unul alături de ai lui, ai celuilalt, privind împreună în aceeaşi direcţie a potrivirii mersului, armonia păşirii în acord.

Dar eu nu vreau.

M-am dezacordat demult, demult mi s-au rupt coardele  sufletului, nu mai cântă nimeni, nu a mai avut ce să mai facă să vibreze pentru că acolo unde îmi era sufletul, cel care a încercat să pătrundă a găsit un gol de sfârşire; se terminase ce fusese acolo,se prelinsese picătură cu picătură până secase şi împietrise, în dur de granit se preschimbase, stană de piatră, cine ştie ce ochi făcuseră asta, odată, împietrise cu privirea săgeată otrăvitoare un suflet care ardea de dorinţă, privirea crudă a dezamăgirii îl făcuse piatră. Şi nu mai voia să i se întâmple în viaţa lui vreodată iubirea, pentru că nu îi fusese paradis, îl coborâse infernului.

Şi nu mai voia să mai coboare încă o dată acolo.

Lăsase la poartă speranţa, şi când, cu chinul vieţii, reuşise să se întoarcă în sfârşit, nu o mai găsise aşteptându-l, se pierduse speranţa lui, îşi pierduse speranţa în vreo altă iubire, aşa căse transformase, devenise dur de stâncă, granit , dur ca pavăză,cu ziduri impenetrabile,fortăreaţă inexpugnabilă devenise, indestructibilă, aşa încât nici o suferinţă nu l-ar mai fi putut distruge vreodată. Îşi făcuse legământ şi  îl ţinea, îi devenise natură, o a doua natură obişnuinţa de a fi singur, ca protecţie supremă.

Cel mai greu îi era când noaptea venea, când i se adunau gândurile la taină, taina lui cea neştiută, taina ei, dorinţa de a mai trăi iubirea, şi spaima cea mai cumplită,teama de a fi din nou rănit.

Noaptea veneau în sufletul amorţit,  cele mai multe, printre atâtea gânduri, întrebările; când nu voia să le răspundă, plângea, dar nu cu lacrimi, nu le simţea translucidul alunecându-i pe obraz, plângea înlăuntru-işi îşi plângea toată durerea lumii ce şi-o închisese acolo şi pe care o ferecase cu lanţuri groase a resemnare, lumea ce îi părea îndepărtată…atât de îndepărtată.

Uitat de îndepărtată, în cele din urmă.

Până văzu în zare o siluetă fragilă. Nici nu era sigur dacă într-adevăr se ghiceşte ceva sau i se pare, şi atunci făcu primul pas pe scara în spirală din turnul stâncă dură de granit din amurg de vise, deşi îi era mult şi îi era greu, dar cu primul pas făcutîncepuse să se întoarcă la el, cel care îşi fusese.

Odată.

13 gânduri despre &8222;Spune-mi despre tine&8221;

  1. despre mine nu sunt prea multe de spus… poate doar ca, urcand sau coborand, îmi port speranța cu mine, poate doar pentru a o impartasi altora, fără pretenții, fără măsura… in rest… cu bune si rele, urc… urc… urc, si atunci cand cobor tot urc… nu pentru a ajunge obosit , ci pentru a ma reantoarce împlinit…

    Apreciază

    • Oovi, poate că vreo cruce de voinic a simţit măcar odată în viaţă sufletul că îi e bătrân şi poate obosit…poate şi l-a simţit prea greu, aplecându-i -se crengile sub povară…povara tristeţii, a durerii, a dezamăgirilor, a aşteptărilor în van, a regretelor de a fi vrut să fie şi nu a fost…a uitării ca urmă ce apasă, a rănilor încă deschise ce dor, a visurilor spulberate, a inimii sfărâmate, a dorinţelor oprite la intrare, ca platoşă, ca scut de apărare…a castelelor de nisip năruite pentru că au fost clădite pe nimic, a voii valurilor care l-au luat, şi l-au purtat, şi l-au dus în larg, şi nu a mai putut să se întoarcă… …a capătului de drum care l-a obosit şi l-au pus la pământ şi nu a mai vrut să se ridice şi să meargă mai departe, pentru că nu mai vedea nimic mai departe…a trăirii că nimic nu mai poate fi, că s-a terminat. Poate că acel suflet şi-a coborât aripile. Dar nu pentru mult. Şi apoi a reînvăţat zborul.

      I-aş spune oricărui suflet care poate s-a simţit gârbov şi s-a ascuns să moară puţin să îşi lase sufletul la joacă…să îl lase să alerge cu capul în nori de-a prinselea! Să prindă aripi! Să îi lase zborul; să nu i-l interzică; să îl lase să se joace de-a prinselea…să prindă o noapte…Noaptea pe care şi-o va alege să adormă liniştit cu capul pe perna altui suflet!
      Să se joace de-a prinselea speranţei! Şi a prins-o pentru că a avut aripi să zboare…
      Să aibă grijă să nu îi dea drumul! Şi să nu îi taie aripile.

      Apreciază

  2. despre mine …sunt atat de sarac de frumos incat fiecare firmitura care imi este acordata o pastrez ca pe o bucata de sfintenie. Si sunt egoist si nu stiu sa o impart. Si cand imi e luata pentru neputintele mele ma plang degeaba…

    Sunt atat de sarac incat imi e frica sa imi deschid haina sufletului ca sa nu se vada goliciunea de sub ea.

    Tu ce vrei sa mai stii despre mine ? Iti voi raspunde la orice intrebare 😀

    Apreciază

    • Spune-mi despre neliniştile şi îndoielile tale; gândurile tale neştiute nici de tine măcar…ai putea?
      Neputinţa doare…deşi mă îndoiesc să nu fi făcut tot ceea ce a putut ţine de tine şi tot să nu fi fost de îndeajuns…aşa îţi pare câteodată deznădejdea; şi e cumplit să te simţi deznădăjduit. Sufletul tău poartă veşmânt alb.
      Deşi de multe ori îl simţi poate a fi în straie cernite.

      Apreciază

  3. Ai vorbit deja cu sufletul lui,Camelia.Au fost cuvinte a tăcere.Ce simţi că mai are a-ţi spune?
    Ştiu că e plin de taine,de meandre,de munţi înalţi şi văi joase…Şi ştiu că le-ai colindat pe toate.Şi mai ştiu că au fost şi unghere unde n-ai putut pătrunde…dar tare ma îndoiesc că pe acolo se putea ascunde ceva.
    Uşi închise găseşte iubirea de multe ori…Suflete cu zăvoarele trase…Cu lacăte multe şi ziduri înalte.Ne închidem în castele de singurătate…când Dumnezeu ne-a făcut să umblăm însoţiţi.
    Suflete sunt sacre…Şi noi le pângărim.Le tăvălim prin noroiul cel mai mare…Şi la fel procedăm cu trupurile…templele sufletelor.
    De ce? Pentru că am pierdut copilul pur din noi…Sau l-am îngropat în mormanul cu nenumarate griji,grele ca nişte caramizi.Pentru că exact ca El,cel din poveste,ne-am pierdut pe noi…Şi mai sunt unii care nu şi-au fost niciodată.Lor.
    El,când îi vazu în zare silueta,trebuia să-şi potrivească braţele a deschidere,a cuprindere de trupul ei fragil.Şi să-i salte sufletul…Să-l părăsească toate întrebările…Şi apoi,de vor fi ales,să fi trăit împreună în turnul lor de vise…Al lor,clădit de amândoi,cu temelii solide.
    Dar nu.Ne îngropăm de vii în cele lumeşti…în griji,purtând cu noi mereu întrebări.Ne sugrumăm sufletele,le ardem dorinţele…Şi alte,alte…Purtăm războaie cu noi înşine…
    Revenind la poveste…Fie ca paşii lui să fie îndreptaţi spre ea,pentru că simt că ea îi este regăsirea…
    Cu drag,Camelia!Mi-ai răscolit sufletul.Tu şi acel suflet visător despre care ai scris,şi despre care mai vrei să mai ştii…ceva…

    Apreciază

    • Şi dacă ar fi să îmi fie cu putinţă să îţi răspund, Lavinia, şi îmi este, ţi-aş putea spune că sufletului aceluia îi cunosc toate ungherele şi ştiu himera ce îl bântuie şi îi cunosc năluca prea bine!

      Apreciază

  4. Adevăr graieşti printesă,intoarcerea catre tine însuţi e grea, prin spini şi mărăcini.
    Istovitoare, lungă şi sângerândă cale. Unii se intorc şi… nu mai au la ce, s-au schimbat. S-au schimbat atat de mult că nu se mai cunosc, nu se mai găsesc… atunci colindă lumea, asta le-a mai rămas.

    spada si ….

    Apreciază

Lasă un comentariu