Truda; devenirea făpturii

Trăia odată pe un tărâm de oriunde o făptură care se numea Truda; fusese surghiunită să îşi ispăşească o osândă…aceea de a crea ceva desăvârşit.

Alesese sihăstria în însingurarea de celelalte suflete pentru că ştia că atingerea acestora îi poate fi urmă în gândurile ei, iar unii i-ar fi putut fi chipuri înşelătoare a amăgire…alţii i-ar fi înălţat dorinţele şi le-ar fi pus cunună albă, şi mai ştia că trebuie să fie făr’ de nimeni deoarece cunoştea secretul oamenilor; cei ce nu văzuseră niciodată şi nu trăiseră atingerea desăvârşirii vor cuvânta a neostoit dor şi vor desena  forma şi conturul în curcubeu; cei ce nu o vor fi văzut niciodată vor povesti despre cum ar fi fost în închipuirea lor.

Cei ce îi văzuseră lumina albă  şi o pătrunseseră dezlegând taina, nu se mai întorseseră niciodată printre muritori; nu se mai regăseau şi nu se mai potriveau urmei ce îşi fuseseră odată.

Făptura simţea în ea o vibraţie şi ştia că vine din adâncul ei; era glasul acelei lumini a răsucitoarei forme perfecte a spiralării…şi învăţase să se ferească de umbrele întunericului, pentru că pe  drumul care îşi era simţea din ce parte o pândesc pâclele negre ale fantomaticelor învăluiri şi îşi purta tot timpul cu ea, în pumnul strâns, pietricelele recunoaşterii şi ale regăsirii; şi atunci când vânturi potrivnice se iscau, se adăpostea lângă stâlpul pe care şi-l sculptase a columnă din vis de opal, aşa încât nu o puteau dărâma, stâlp pe care .îl clădise din granit dur pe piedestal de hematit, minereu greu purtând închisă în el puterea şi forţa pământului.

Ştia cine este atât cât îşi devenise cunoaştere până acum, şi cât poate, cât îşi poate fi sieşi, atât şi altora; rezistase multor samavolnicii…se clătinase dar nu se dezrădăcinase ş,i fără de ură de urme, doar cu înverşunarea de sine de a se ţine cu putere şi credinţă în ea cu mâinile de trupul plăpând al trudei care îşi era sieşi, îşi încleşta gândurile.

Era armonie în trup şi în suflet, dar mai avea destul de pătruns până în adâncul de ea ca să devină desăvârşire; ştia din prima clipă în care a urcat pe treapta scării spiralate care duce spre cer că în abisul formei ei, ameţitor, îţi poţi pierde sufletul…şi sufletul tău devine una cu lumina albă, căutând în infinitul spaţiului din tine înţelesurile înrădăcinate de la începuturile lumii.

Ştia că pe unele trepte va plânge, pe altele o vor înjunghia amintiri…pe unele îşi va obloji rănil, pe altele va învăţa îndurarea şi iertarea greşelilor…pe unele va odihni să îşi tragă sufletul a zăbovire de clipă, pe altele va deznădăjdui, auzindu-şi năruirea castelului din gânduri de nisip, cum se spulberă undeva, departe, în ea…pe unele se va scutura de umbre şi va privi în jos, gândindu-se ce mult s-a îndepărtat şi cât a lăsat a despărţire…

…şi cu cât urca mai multe trepte, cu atât se risipeau, una câte una, neputinţele ei, şi făptura ştia că înălţarea ei nu va fi niciodată altfel decât în spirală.

Făcuse întotdeauna doar ce simţise; nu se trădase niciodată…era împăcată cu sine, deşi neliniştile din suflet le mai simţea câteodată învolburând-o; îşi fusese încercare şi trecere prin foc şi mers pe cărbuni încinşi şi talpă sfărâmată a pas sângerând de colţuri de stâncă…îşi abandonase undeva, în uitare, dorurile şi dorinţele; se însingurase în tăcerea de sieşi, pentru a-şi auzi gândurile.

Ştia că toată viaţa îşi va fi trudă în a crea ceva desăvârşit…ştia că vrea să îşi fie sublim…ştia că desăvârşirea înseamnă perfecţiune. Ştia că nu este o utopie, că perfecţiunea este,  nu există, dar uneori cu neputinţă a o atinge…ştia că este transcendenţă, neputând fi nicidecum căutată, pentru că era înafara oricărei experienţe deschise, în afară de devenire, doar că era una dintre neliniştile ei…era aspiraţia ei; acolo, în sufletul ei de lumină albă o simţea fremătând a pur deşi păcate făcuse, dar şi-l eliberase de multe patimi care l-ar fi zvârcolit,  iar chipul urii care să i-l schimonosească nu îl ştiuse niciodată privi, aşa precum nu privise vreodată a chip de  invidie ori a pizmă înspre alt suflet.

Patima ei cea mai mare şi necurmată era de ea însăşi şi aceasta o făcea să îşi fie teamă, teamă de ceea ce şi-ar putea însemna ca urmă; ştia că e pasiune năvalnică în înfrigurarea de sieşi, ştia că e dorinţă de ideal…ştia…şi îşi auzea chemarea; se simţea uneori neţărmurire… şi tot de atâtea ori, singurătate şi tăcere.

Şi în tăcere simţise cum o mână nevăzută, călăuzind-o a contur, îi desenă pe pământ cifra şapte; o atinse cu palma şi  simţi  că devine una cu fiinţa acestei cifre.

A desăvârşirii.

26 de gânduri despre &8222;Truda; devenirea făpturii&8221;

    • Mi-ai desăvârşit ziua cu dragul tău. Pe al meu de tine cred că deja îl porţi! Eşti un suflet care mie îmi spune ceva…şi altora, fără de îndoială.
      Ştii, ieri am avut o uimire. O făptură îşi pusese pe contul ei de h5, la status, o poveste de a mea „Răzvrătitele de ce-uri”…poate a trăit cuvintele mele, nu ştiu dacă desăvârşite, dar având în fiecare literă fărâme din trupul sufletului meu.
      Mi-aduceam aminte când te-am aflat pentru întâia dată; scrisesem o scrisoare pisicii Maia; atunci te-am auzit pentru prima oară.
      Şi de-atunci mereu cu drag de tine sunt!

      Apreciază

  1. Frumoasa personificare a trudei. Foarte frumoasa.

    Caci ce ne-am face daca n-am trudi ? Nu am primi nimic, nu am obtine nimic, nu am realiza nimic, nu am vedea minunile, nu am iubi papadiile, nu am aprecia fluturii.

    Ce ne-am face daca n-am trudi sa fim oameni ?…

    P.S. De ce tocmai cifra sapte ?
    P.S.2 Ai vazut filmul Seven pounds ? Ti-l recomand cu caldura! E foarte emotionant.

    Apreciază

    • Cifra şapte este cifra perfecţiunii; este lăcaşul puterii şi al dorinţei; este socotit ca fiind un număr de transformare format din patru elemente; apă, aer, pământ, foc şi alte trei: inima care este centrul milei, iubirii şi frumuseţii; plexul solar – centrul energiilor, şi plexul cranian – centru al divinului din om.

      Apreciază

    • Şapte am înţeles că ar fi, dintre toţi, mai speciali. Nu ştiu dacă trebuie să îi invoci…mă gândesc că ştiu tot ce se întâmplă şi că ar fi aşezaţi în jurul făpturii care suntem a scut…a pavăză. Şi că s-ar spune că un singur lucru este peste putinţa lor de înţelegere; dragostea dintre un bărbat şi o femeie pe care nu o pot pătrunde a înţeles…o consideră un mister.
      Îţi mulţumesc pentru gând; cel cu gardienii a aripă de lumină albă.

      Apreciază

    • La ce te referi când spui „de data asta”? Citisem pe undeva despre îngeri, despre cele douăsprezece legiuni ale lor. Nu ştiam că sunt neputincioşi şi că nu ne pot veghea dragostea, şi asta nu pentru că nu şi-ar dori să ne-o protejeze, doar că nu o înţeleg, o consideră un mister.
      Se pare că nu doar îngerilor li se părea a fi de nedesluşit ca taină, ci şi unui pământean…acela fiind Dionis, unul din sufletele cărora eu le spun frumoase, şi caruia, fiind alături de celelalte care mie îmi spun ceva de o vreme, i-am adresat apelativul de prieten virtual, fără a-i cere încă încuviinţarea.
      La asta te refereai, ALLB ?

      Apreciază

  2. Nici eu nu mai stiu la ce ma refeream… Sarmanul dionis a fost muuult prea greu pt mine intotdeauna 🙂
    singurul lucru pe care il retin despre dionis este ca e jumatate zeu si jumatate pamantean
    iar prietenul tau virtual sper din tot sufletul sa nu faca greseala

    Apreciază

  3. I-am citit-o pe ultima si inca cateva pt edificare 🙂
    Poate am fost rea, dar ultima lui tema, m-a pus sa-i raspund unei prietene la o intrebare si m-am „razbunat”
    aiurea pe voi. Scuze! Ea ma intreba ceva legat de o plecare…daca ar fi adevarat, daca n-as avea regrete ca n-am facut mai mult…

    Apreciază

Lasă un comentariu